21 Aralık 2010

Çocuklara ilk din dersi ...


Haftasonu Vatan gazetesinde "Ayşe'nin İkizleri" nde enteresan bir yazı dikkatimi çekti .. Özellikle son günlerde Ada nın Allah Baba , Noel Baba ve çam ağacı kavramları ile boğuşurken ilaç gibi geldi .. bazı kısımları paylaşmak istedim ...
(bu tavsiyeler Ekip Norma Razon'dan bir psikolog tarafından belirtilmiştir )
***************
- Din hassas bir konudur . Pedagojik açıdan " şudur " diyemiyoruz, ancak bir genel açıklama yapabiliyoruz.
- Altı yaşlarındaki çocuklar farklı dinlerden anlamaz ." Biz Müslümanız, O Hristiyan" gibi bir açıklamanın karşılığı yoktur. Kısaca "Din Allah'a inanmaktır" diyebilirsiniz.
- "Allah" soyut bir kavram . Çocuğun dokunamadığı bir şey olduğu için anlamakta zorlanacaktır. Şöyle denebilir " Allah bütün bu doğayı yaratan güçtür. Bizim göremediğimiz bir yerde, senin dileklerini dinliyor . Ona dileklerimizi gerçekleştirmesi için dua etmeliyiz" . Kendi dininiz konusunda bilgi ne zaman vermeniz gerektiğini ise birkaç yıl içinde göreceksiniz. Karşınıza "Müslümanlık nedir?B enim arkadaşımın ismi niye farklı?" gibi sorular gelecek.
- Onda da detaya girmeden "O Allah'a farklı dua ediyor, sen farklı ama hepimiz aynı Allah'a inanıyoruz" demek doğru olacaktır. 12-13 yaşından sonra istediğiniz şekilde dini anlaması söz konusudur.
- Ateist ailelerin çocuklarını inançsız yetiştirmeleri doğru değildir. Onlara da dinle ilgili tüm doğrular aktarılmalıdır. Çocuk büyüdüğünde kendi seçimi kendi yapmalıdır.
- Çocuklar kurban kesimini izlememelidir. Ama gazetede bile görüp ne olduğunu sorabilirler. " Doğanın düzeni bu, büyük balık küçük balığı yutar, biz de hayatta kalmak için sağlıklı beslenmek için et yiyiyoruz. Ve bu kurban etini ihtiyacı olan kişilere dağıtıyoruz" denebilir.
- Bu yaş çocukları ölümü de anlamkta zorlanabilir. Ona sevdiği kişinin tıpkı parktaki yapraklar gibi toprağa karıştığını, kimsenin bilmediği bir ere gittiği söylenebilir. " Uzun bir uykuya daldı" sözleri çok sık yapılan bir yanlıştır. Çocuklar gece uyumak istemezler sonrasında. Fazla bilgi verilmemeli ama asla da yalan söylenmemelidir.
**************

Hiç yorum yok: