24 Kasım 2010
Öksürük ve şuruplar ..
Uzun zaman önce gazetede okuduğum bir makaleyi paylaşmak istiyorum ... ( Vatan Gazetesi - Dr Seyfullah Dağıstanlı )
****
Öksürük en sık karşılaştığımız sağlık sorunlarından biri. Hemen her yaşta , farklı nedenlere bağlı olarak öksürük sorunu ile karşılaşırız . Öksürük aslında solunum yolunu açık tutmaya çalışan vücudumuzun bir savunma mekanizmasıdır .
Öksürük tipleri :
Akut öksürük : Solunum yolu enfeksiyonu, toz ya da yabancı cisim , tahriş edici kimyasal maddelerin solunması gibi nedenlerle ortaya çıkar.
Kronik öksürük : Sigara kullanımı , astım hastalığı , amfizem , ACE inhibitörü denilen tansiyon ilacının yan etkisi gibi nedenlerle ortaya çıkar .
Kuru öksürük : Tahriş, alerji , toz gibi nedenlerle ve solunum yolunu tıkayan maddelerin uyarımı ile görülür .
Yaş öksürük : Balgam atılabilmesini sağlayan öksürük .
Çocuklarda öksürük aileleri en çok rahatsız eden hastalık belirtilerinden biridir . Çocuğu yorar, aileyi üzer ve uykuyu böler .
Öksürük sesi bazen tanıda yardımcı olur. Kısa, kuru ve hırıltılı öksürük astım, zatürre veya bronsitte ortaya çıkar.
Balganlı öksürükler ise genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ile oluşur . Boğmacanın kendine has köpekl havlamasını andıran öksürük sesi vardır .
Soğuk algınlığında veya sinüzitlerde öksürük genellikle yatarken artar, çünkü mukus sürekli boğazın gerisine akar, solunum yolunu tıkar ve öksürük refleksini uyarır .
Israrcı öksürük ise bronşit , zatürre veya astımda görülür, pozisyonla ilgisi yoktur, gece ve gündüz oluşur, egzersizle artar .
Hastalıklara bağlı öksürüklerde asıl öenmli olan nedenin tedavisidir. Alerjide, astımda , enfeksiyonda asıl hastalığa neden olan etkenin tedavi edilmesi önemlidir . Son yıllarda , özellikle çocuklarda öksürük şurupları önerilmiyor . Amerikan Pediatri derneği , özellikle öksürük refleksini beyinde durduran öksürük şuruplarını etkisiz ve zararlı buluyor . Bu tür ilaçların çocuklarda kullanımı yasaklanmaya başlandı . Gerek beyin ve sinir sistemi , gerekse kalp ritmi üzerindeki olumsuz yan etkilerinden dolayı , uzman hekim önerisi ile ve ancak son seçenek olarak risk yarar oranları hasta lehine kullanılmalı .
Kodein ve dextrometorphan ve diphenhydramine maddeleri içeren şurupların öksürüğün giderilmesinde pek de etkili olmadığı , yan etkileri göz önüne alındığında çocuklarda kullanılmamasının daha sağlıklı olduğu düşünülüyor . Emziren annelerin de bu maddeleri niçeren şurupları kullanmamaları öneriliyor .
Aslında öksürüğün en iyi ilacı sudur . Öksürük ister tahrişe bağlı kuru tipte olsun, ister balgamlı yaş öksürük olsun , su ve buhar en iyi ilaçtır . Çünkü su hem tahrişi azaltır, hem de balgamı yumuşatarak sökülmesine yardımcı olur . Bazen elektrik sobaları ya da radyatörlerin oda ortamındaki havayı kurutmasından ötürü bile öksürük olur . Bu nedenle su haznelei elektrik sobaları üretilmiştir. Radyatör üzerinde su kabı bulundurmak da oda havasını nemlendirmek için önemlidir . Bazen nedeni anlaşılmayan öksürükte sadece oda havasını bu şekilde nemlendirmek öksürüğün kesilmesini sağlar . Buhar makineleri de nemlendirme için yararlıdır . Doğal yöntemler klasik ilaçtan daha ön planda ( kişisel olarak deneyimimizi paylaşalım, Ada doğduğundan beri alerjik ve buna bağlı sinüzit ve üst solunum yolu enfeksiyonu olur sık sık , doktorumuzun tavsiyesi ile 2 senedir odası 18 derecede , penceresi hafifi açık uyutuyoruz, kapatıyoruz gece yarısından sonra , öksürük şurubu kullanımımız gerçekten azaldı .. doktorun nemlendirici makinalar için söylediği taşıma suyla değirmen döndürme hikayesi de gerçekten doğru , direkt temiz hava ile temasla uyuması çok faydalı oldu ..)
Basit ve pratik ilaçlar ise bal ve elma kabuğu . Taze elma kabuklarını 20 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay gayet etkili ve zararsız bir tedavi seçeneği .
****
Etiketler:menüler, fotoğraflar, tatiller
bal,
elma,
elma çayı,
öksürük,
öksürük şurubu,
sağlık,
vatan gazetesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder