18 Şubat 2010

Demir Eksikliği..

Kanal D Doktorum Programının sıkı takipçisiyim.. Ada'yı okula bırakıp gelince veya direkt evdeysem kaçırmamaya çalışıyorum.. Bugünkü konusu Demir Eksikliği ve Anemi idi..Özellikle kış aylarında çocuklar ve bizler için çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum.. ben de biraz birşeyler derledim internetten...

Çocuklarda demir eksikliği İştahsızlık, zayıf hafıza, zeka düzeyinde gerilik, dikkatini toparlayamama, motivasyon zorluğu, düşük kilo, bağışıklık sisteminin zayıflaması, huzursuzluk gibi sorunlara sebeb olur.

Bebeklerde anne sütünün yeteri kadar alınamaması ve de ek gıdaya geçtikten sonra demir içeren besinlerle gerektiği kadar beslenilmemesi bu soruna neden olur. Ayrıca 1 yaşından önce inek sütüne başlanması da demir yetersizliğine yol açar.

Demir içeren besinler: Et, pekmez, yumurta, soya fasulyesi, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeleri demir içeren gıdalar arasında sayabiliriz. Çay demirin emilimini azaltacağı için birlikte alınmamalıdır. C vitamini ise demirin emilimini artırır.

Demir yetersizliği tedavisi: Demir içeren ilaçlar verilir. Sürekli kanamaya neden olan bir rahatsızlık varsa ona yönelik de tedavi yapılır. Ancak demir kullanımında dikkatli olmak gerekmektedir. Fazla miktarda alınan demir vücutta birikebilir ve de ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin karaciğerde birikmesi sonucunda siroza neden olabilir. Bu yüzden demir yetersizliğine bağlı aneminin tedavisinde doktorun önerdiği süreye ve doza mutlaka dikkat edilmelidir. Kaynak: beslenme desteği web sitesi.

Biz de hem multivitamin kullanıyoruz hem de gün aşırı pekmez bir kaşık aç karnına yudumluyoruz... herkese bir an evvel bol güneşli günler....

Hiç yorum yok: